Grensoverschrijdende gezinssituatie zijn talrijk en daarbij ook de grensoverschijdende echtscheidingen. Het is juist dit grensoverschrijdend element dat een bijzondere dynamiek met zich kan meebrengen en daaraan gekoppelde moeilijkheden. Cross borderfamily mediation heeft tot doel een lange juridische strijd tussen ouders te voorkomen en/of te beperken.

 

Voorbeelden

  • Mijn vrouw heeft onze 8-jaurige zoon zonder toestemming meegenomen naar zijn grootouders in Spanje en wil samen met het kind daar blijven wonen; 
  • Mijn partner dreigt al geruime tijd ons kind mee te nemen naar Turkije. Ik vrees dat dit scenario op een dag waarheid zal worden;
  • Na haar vakantie met haar vader in Denemarken, wil mijn ex-partner onze 16-jarige dochter niet meer laten terugkeren.
Cross-border
Cross-border

Concept crossborder family mediation

Crossborder family mediation betreft een mogelijkheid voor ouders om, vrijwillig en begeleid door twee ervaren én erkende crossborder bemiddelaars, een consensus te bereiken in hun geschil. Zulke bemiddeling kan ten allen tijde worden aangevat, ook na een opstart van een juridische procedure zonder dat de timing van een terugkeerprocedure in het gedrang komt.

Parentale kinderontvoering

Het toepassingsgebied strekt zich uit tot regelingen betreffende kinderen op internationaal vlak, en voornamelijk inzake parentale kinderontvoeringen waarbij in meer dan 80 landen het Haags Kinderontvoeringsverdrag van 25 oktober 1980 van toepassing is.

Een instemming tot crossborder mediation impliceert geen akkoord noch berusting inzake de ontvoering op zich.

De bemiddelaars creëren een constructieve atmosfeer waarbij er wordt getracht om tot een globale consensus te komen.

Bemiddelaar

Nathalie De Beuckelaer
Nathalie
De Beuckelaer

nathalie.debeuckelaer@punt-kom.be

Relevante blogartikelen